Thema
Geld

Vijf financieel verantwoorde lees- en luistertips

Heeft geld de wereld gered – of net doen ontsporen? Met vijf lees- en luistertips over cash en crises, huizen en hypotheken gidst Tobias Verlaeckt (UGent) je door prikkelende pecuniaire topics.

 

#Tip 1: The Ascent of Money: A Financial History of the World

Wat? Boek van Niall Ferguson

Waarom deze tip? “Volgens de Britse historicus Niall Ferguson vormen financiën de ruggengraat van de geschiedenis. Hij doceerde onder meer aan Stanford en Harvard, en schreef al een indrukwekkend oeuvre bij elkaar. In dit boek ‘volgt’ hij het geld – van Mesopotamië tot vandaag – en verduidelijkt hij op een heldere manier kernideeën uit de financiële wereld. Je leest niet alleen hoe geld ontstond, maar ook hoe het de opkomst en ondergang van samenlevingen meebepaald heeft.”

 

#Tip 2: Is het voor iedereen in België haalbaar om een eigen woning te kopen?

Wat? Artikel uit het Economisch Tijdschrift van de Nationale Bank

Waarom deze tip? “Het Economisch Tijdschrift bundelt sinds 1926 informatie over belangrijke economische, financiële en monetaire ontwikkelingen. In deze bijdrage uit 2022 onderzoekt het de betaalbaarheid van een eigen woning in België. Interessant: de cijfers geven veel mensen gelijk in hun buikgevoel dat een huis kopen moeilijker wordt, zeker voor jonge gezinnen. Ook de impact van de Vlaamse renovatieverplichting op huizenprijzen komt aan bod, en blijkt beperkter dan je zou denken.”

 

Tip 3: The Joe Walker podcast

Wat? Podcast over economie, filosofie, geschiedenis …

Waarom deze tip? “Wat begon als een hobbyproject groeide uit tot een podcast met Nobelprijswinnaars als Vernon Smith, Daniel Kahneman en Angus Deaton. Vooral de afleveringen met Amir Sufi en Raghuram Rajan, beide professor aan de University of Chicago Booth School of Business, zijn de moeite. Sufi, hoogleraar economie en overheidsbeleid, werkt ook als onderzoeker bij het National Bureau of Economic Research in de VS. Rajan, hoogleraar financiën, was tussen 2013 en 2016 de 23ste gouverneur van de Reserve Bank of India. Grote namen dus, die beide de financiële crisis van 2008 analyseren. Ook hun boeken zijn aanraders: ‘House of Debt van Sufi en ‘Fault Lines van Rajan.”

 

#Tip 4: The Mortgage Piggy Bank

Wat? Artikel uit The Quarterly Journal of Economics

Waarom deze tip? “Is een hypotheek het zwaard van Damocles dat boven je hoofd hangt? Of is het een spaarvarken, dat je helpt om op lange termijn meer vermogen op te bouwen? De auteurs van deze paper onderzochten hoe Nederlanders hun spaargedrag aanpasten na de komst van strengere regels rond de loan-to-value of LTV – het bedrag dat ze mogen lenen om een huis te kopen. Wat bleek? Ze spaarden evenveel, en bouwden dus in totaal meer vermogen op! In Noorwegen, waar de LTV ook gelimiteerd werd, zagen onderzoekers een soortgelijk patroon.”

 

#Tip 5: Crashed: How a Decade of Financial Crises Changed the World

Wat? Boek van Adam Tooze

Waarom deze tip? “Adam Tooze, hoogleraar moderne geschiedenis aan Columbia University, is gespecialiseerd in economische wereldgeschiedenis. In dit boek doet hij de crisis van 2008 uit de doeken en gaat hij na hoe die vandaag nog nazindert. Een belangrijk boek voor wie de recente financiële geschiedenis beter wil begrijpen.”

Geïnspireerd geraakt door Tobias’ tips? In dit interview geeft hij je meer inzicht in woninghypotheken.