Thema
Door de maag

5 kijk-, lees- en luistertips over de Nutri-Score (en meer)

Elke Godden is als doctoraatsstudente verbonden aan de onderzoeksgroep Marketing van de Universiteit Antwerpen. Met steun van het FWO doet ze onderzoek naar nudging en gezonde voedingskeuzes in de winkel. Haar kijk-, lees- en luistertips tonen hoe merken en supermarkten ons elke dag beïnvloeden.

#Tip 1:  Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness

Wat? Een non-fictieboek

Waarom deze tip? “Dit boek is hét referentiewerk over nudging. En het mooie is dat het ook nog eens een lekker ontspannend boek is, zonder academische zinsstructuren of complexe woorden. De auteurs beschrijven wat nudging is en halen veel voorbeelden aan. Ik vind dit niet alleen een heel leerrijk, maar ook een heel tof boek.”

 

#Tip 2: Waarom kan je Ikea niet buiten komen zonder iets te kopen?

Wat? Een filmpje van de Universiteit van Vlaanderen

Waarom deze tip? “De Universiteit van Vlaanderen heeft heel wat leuke filmpjes, maar dit is een van mijn favorieten. Want iedereen is wel eens naar Ikea gegaan om een kussen te kopen en naar buiten gekomen met drie plantjes, een staande lamp en een kastje. Dr. Katelijn Quartier bespreekt alle nudges die Ikea gebruikt om je stiekem tot kopen aan te zetten. Je zult nooit meer op dezelfde manier winkelen. Nog een aanrader is de video Waarom nemen rationele mensen domme beslissingen?"

 

#Tip 3: Consumer Foods to Go: A Global Podcast on Consumer Foods

Wat? Een aflevering van de podcast Consumer Foods to Go: A Global Podcast on Consumer Foods, door Rabobank

Waarom deze tip? “Ik wil toch ook even mijn eigen onderzoek in de kijker zetten. Rabobank Research maakte in hun Consumer Foods to Go-podcast onlangs een aflevering over mijn laatste onderzoek: “Nutri-Score and the Consumer’s Response: Not Always What You Would Expect”. Hoor je ons liever casual praten dan de hele paper te lezen, dan is dit ideaal!”

 

#Tip 4: Nudging Conference Guests en Nudging at The Cycle lane 

Wat? Video’s van iNudgeyou, een Deense onderzoeksgroep

Waarom deze tip? “Wil je nudging eens in actie zien? Dan zijn deze video’s ideaal. Tijdens een conferentie testten de makers welk effect de groottes van porties cake en appel hadden op hoeveel ervan gegeten werd. En bij het fietsen blijkt een simpel stukje tape een groot verschil te maken.”

 

#Tip 5: Report of the European Scientific Committee in charge of updating the Nutri-Score: changes to the algorithm for solid foods

Wat? Een iets technischer verslag over het algoritme dat de Nutri-Score bepaalt

Waarom deze tip? “De meeste mensen weten wel hoe de Nutri-Score eruitziet. Maar welk onderzoek ermee gepaard gaat en hoe het label evolueert? Dat wordt al snel wat ingewikkelder. Deze blogpost geeft het laatste nieuws over de verbeteringen die werden aangebracht om de Nutri-Score nog beter af te stemmen op de realiteit van wat we eten. Een iets technischer artikel, maar wel heel interessant!”

Geïnspireerd door Elkes tips? In dit interview ontdek je alles over haar onderzoek naar de Nutri-Score, nudging, en de keuzes die je op de goede weg zetten om gezond te eten.