Thema
Diep in de zee

5 kijk- en leestips over water (en zoveel meer)

Water: we kunnen niet zonder leven, maar soms zouden we het liever kwijt dan rijk zijn. Historicus Tim Soens (UAntwerpen) deelt tips om slim en duurzaam met water om te gaan!

 

Tip 1: Professor Poldergeist

Wat? YouTube-kanaal met lessen in watergeschiedenis voor dummy’s

Waarom deze tip? “Prof. Poldergeist is het alter ego van Simon Richter, professor Germaanse studies aan de University of Pennsylvania in de Verenigde Staten. Hij reist door de Lage Landen, vaak met studenten, en denkt na over de relatie tussen mens en water, vroeger en nu. Voor wie water in actie wil zien, is de video Vienna’s Waterscape 1726-1755 een aanrader: hij laat een reconstructie zien van de loop van de Donau bij Wenen.”

#Tip 2: UNESCO Geopark Scheldedelta

Wat? Werelderfgoed in Vlaanderen

Waarom deze tip? “In maart heeft Geopark Schelde Delta het UNESCO Global Geopark-keurmerk gekregen voor werelderfgoed op het vlak van bodem en geologie. In andere geoparken draait het vooral om de ‘ongereptheid’ van de bodem, maar ons geopark is net uniek door de dynamische interactie tussen mens, water en land, en dat al vele duizenden jaren lang. De bodem is een ‘lappendeken’, met wisselende invloeden van de zee, rivierafzettingen, verlanding, bedijking, drainage en landbouw.”

#Tip 3: Traditionele graslandbevloeiing in Vlaanderen

Wat? Onderzoeksrapport van het Agentschap Onroerend Erfgoed

Waarom deze tip? “Vloeibeemden: het beste idee dat de mens ooit had langs rivieren! Meersen, beemden en graslanden die in de winter onder water werden gezet – of bevloeid – door grachtjes en sluisjes, boden niet alleen een buffer voor een teveel aan water, maar werden bij droogte ook geïrrigeerd. Dat systeem creëerde de productiefste wei- en hooilanden van de Lage Landen, met een unieke biodiversiteit. Het herstel van vloeibeemden zou een toekomstbestendig, erfgoed-, landbouw- en milieuvriendelijk alternatief kunnen zijn voor ‘harde’ overstromingsgebieden.”

#Tip 4: The Hungry Tide

Wat? Roman van Amitav Ghosh

Waarom deze tip? “Deze roman speelt zich af in de Sundarbans, de grootste mangrovebossen ter wereld, in Bengalen. In dat woud vind je indrukwekkende fauna, zoals de Bengaalse tijger, krokodillen en slangen. Water en natuur spelen een hoofdrol in het verhaal, waarin het hoofdpersonage op zoek gaat naar de bedreigde Irrawaddydolfijn.”

#Tip 5: 1.000 jaar leven met overstromingen

Wat? Presentatie op de Kennisdag van de Nederlandse Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) in 2023

Waarom deze tip? “STOWA gaf me vorig jaar de kans om mijn historische kijk op overstromingen te delen. Wie meer wil weten over waterbeheer in de Nederlanden kan ik ook Consensus en Conflict van Milja van Tielhof aanraden. Zelf heb ik meegeschreven aan Mens en natuur: een geschiedenis, samen met Maïka De Keyzer en Christophe Verbruggen, en aan Landscapes or Seascapes? The History of the Coastal Environment in the North Sea Area Reconsidered, samen met onder andere Erik Thoen, Guus J. Borger en Adriaan M.J. de Kraker. Stuk voor stuk aanraders, dus! (lacht)”

Geïnspireerd door de tips van Tim Soens?

Wij mochten hem ook interviewen over zijn werk aan het Centrum voor Stadsgeschiedenis van de UAntwerpen. Het werd een boeiend gesprek rond de vraag: wat als we grote overstromingsrampen zouden kunnen vermijden door kleine overstromingen toe te laten?