5 lees- en kijktips van onderzoeker Nicolas Wijsen
Nicolas Wijsen is als plasma-astrofysicus verbonden aan de KU Leuven, waar hij met steun van het FWO onderzoek doet naar het weer in de ruimte. We vroegen hem om de wiskundige modellen even aan de kant te leggen en enkele lees- en kijktips te delen over zijn (brede) vakgebied.
#Tip 1: The Martian – Andy Weir
Wat? Een sciencefictionroman
Waarom deze tip? “Kort samengevat gaat dit boek over een bemande ruimtemissie naar Mars, in de nabije toekomst, waar een van de bemanningsleden door een ongeluk achterblijft. Hij moet zien te overleven op de planeet terwijl vanop aarde reddingspogingen ondernomen worden. Het verhaal is pure sciencefiction, maar de wetenschap erachter houdt wel steek. Dat vind ik er zo goed aan. Het is én leuk om te lezen én gebaseerd op echte fysica.”
#Tip 2: For All Mankind
Wat? Een sciencefictionserie – te bekijken via streaming
Waarom deze tip? “For All Mankind vertrekt van het idee dat niet de Amerikanen, maar de Russen als eersten op de maan landden, waarna de ruimtewedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie nog tientallen jaren doorgaat. De serie is wetenschappelijk gezien opnieuw vrij accuraat en in het tweede seizoen komt er zelfs een zonnestorm voor. Een aanrader!”
#Tip 3: The Expanse
Wat? Een sciencefictionserie – te bekijken via streaming
Waarom deze tip? “Ook mijn derde tip is een televisieserie waarvan de makers hun best doen om, wat de fysica betreft, niet al te veel te vloeken in de kerk. The Expanse speelt zich af in de toekomst en gaat over de kolonisatie van de ruimte. Wat ik er boeiend aan vind, is dat bij de vechtscènes in de ruimte vooral de G-krachten van tel zijn en niet zozeer wie het grootste kanon heeft.” (lacht)
#Tip 4: Space Weather – NASA
Wat? De website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA over het ruimteweer
Waarom deze tip? “Omdat het niet allemaal sciencefiction moet zijn. Voor wie betrouwbare info zoekt over het ruimteweer is er één adres: de website van NASA. Je vindt er interessante artikels, animatiefilmpjes en podcasts. Op hun YouTube-kanaal staat trouwens een leuke video over de Parker Solar Probe: een van de zonnesondes die een rol spelen in mijn onderzoek.”
#Tip 5: Cosmic Journeys – Solar Superstorms
Wat? Een documentaire op YouTube
Waarom deze tip? “Op YouTube vind je een heleboel leerrijke video’s over het ruimteweer. Een van de beste is een documentaire van zo’n 45 minuten over zonnestormen. Als je minder tijd hebt, is dit animatiefilmpje een goed alternatief. Beide video’s brengen op een toegankelijke manier wetenschappelijk correcte informatie.”