Thema
Buitenaards

5 lees- en kijktips over sterrenstof (en zoveel meer)

 

Als astronoom gaat Ilse De Looze (UGent) met de steun van het FWO op zoek naar ‘the origin of dust’. Met deze vijf tips neemt ze ons mee op haar zoektocht naar hoe en waar (inter)stellair stof ontstaat. 

 

#Tip 1: We Are All Stardust

Wat? Een TED-talk (filmpje)

Waarom deze tip? “Ik heb zelf aan deze TED-talk meegewerkt, maar dat is niet de enige reden waarom ik hem aanraad. Haley Gomez is een astrofysicus aan de afdeling Fysica en Astronomie van de Universiteit van Cardiff. In erg heldere woorden en met heel wat visuele ondersteuning legt ze uit wat sterrenstof is en hoe het ons begrip van het universum beïnvloedt.”

 

#Tip 2: Herschel: Science and Legacy


Wat? Brochure van het European Space Agency

Waarom deze tip? “De Herschel-telescoop betekende op vele vlakken een doorbraak voor de studie naar interstellair stof. Deze brochure toont hoe de telescoop werkt, en geeft in woord en beeld uitleg over de Herschel-missie. Die begon in 2009 en maakte het voor ons mogelijk om infrarode waarnemingen van stofstraling te maken. Dankzij deze telescoop hebben we nu beelden van het universum in vijf kleuren!”

 

#Tip 3: The Origin of the Elements


Wat? Seminarie aan het Jefferson Lab (filmpje)

Waarom deze tip? “We komen elke dag in aanraking met verschillende chemische elementen. Heel wat brillen en trouwringen zijn van of met goud gemaakt, de lucht die je inademt bevat kwik… Belangrijker voor ons dagelijkse leven is dat ons lichaam grotendeels bestaat uit zuurstof, koolstof en waterstof. Doctor Edward Murphy van de Universiteit van Virginia toont in dit filmpje hoe die elementen worden gemaakt en hoe ze zich doorheen de tijd en de ruimte ontwikkelden.”

 

#Tip 4: Gaia map of interstellar dust in the Milky Way


Wat? Kaart opgesteld door het European Space Agency (ESA)

Waarom deze tip? “De hele site van het ESA is een aanrader, maar voor mijn onderzoek is vooral deze kaart belangrijk. Tijdens haar Gaia-missie ging het ESA op zoek naar de sterren in ons universum. Met data over hun posities en de verspreiding van hun licht leverde de missie ook meer informatie op over wat er zich tussen die sterren bevindt. Het resultaat is een kaart die ons precies toont waar we in ons universum het meeste interstellair stof terugvinden.”

 

#Tip 5: 3D Dust Mapping


Wat? Een online tool

Waarom deze tip? “Interstellair stof absorbeert blauw licht. Daardoor ziet de hemel er voor ons vaak roder uit dan hij eigenlijk zou moeten zijn. In het verleden konden we enkel 2D-kaarten maken om dat fenomeen te volgen. Op deze site vind je verschillende 3D-kaarten terug die tonen hoe het interstellair stof verspreid ligt rond de zon en doorheen onze Melkweg.”

Geïnspireerd geraakt door de tips van Ilse? In dit interview ontdek je wat ze precies doet als astronoom. Een gesprek over de geboorte van sterren, galactische boodschappers en hoe stoffig de ruimte eigenlijk is.