Thema
Perspectief

5 kijk-, lees- en luistertips voor je mentale gezondheid

Dirk Hermans en Sara Scheveneels (KU Leuven) onderzoeken de mogelijkheden van virtual reality in de psychologische behandeling van angst. Met deze vijf kijk-, lees- en luistertips kom je meer te weten over verschillende angsten en wat je eraan kan doen.

 

#Tip 1: #06 - OCD

Wat? Aflevering van de VGCt-podcast (Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën)

Waarom deze tip? “Mensen kennen OCD vooral als dwangmatig kleurtjes in de juiste volgorde leggen of frequent de handen wassen. Maar OCD heeft nog veel meer vormen. In deze podcast vertelt psycholoog en onderzoeker Henny Visser wat de impact is op het stellen van een diagnose. Ook de site van VGCt biedt heel wat interessante informatie, zoals dit duidelijke overzicht van verschillende angstproblemen en hoe ze behandeld kunnen worden.”

 

#Tip 2: Waarom we bang zijn: de oorsprong en toekomst van angst van Bram Vervliet

Wat? Non-fictieboek

Waarom deze tip? “De titel zegt het al: dit boek gaat over de redenen waarom we bang zijn. Het boek is gebaseerd op wetenschappelijke bronnen en is daarnaast erg helder en logisch opgebouwd. Als dit boek je aanspreekt, is Paniek en hoe het aan te pakken van Koen Schruers en Saskia Broeckx ook een aanrader. Dat werk zoomt specifiek in op paniek en hoe je ermee kan omgaan.”

 

#Tip 3: Levenslang met dwang?

Wat? Realityserie op NPO 3

Waarom deze tip? “Dwangneurosen zijn vaak de clou van een grap, maar in het dagelijkse leven zijn ze vooral erg belemmerend. In deze serie volgt Jan Kooijman zeven kandidaten met ernstige dwangstoornissen. Het programma brengt in beeld hoe ze geconfronteerd worden met hun angsten en terug meer grip op hun leven krijgen.”

 

#Tip 4: Sociale angst overwinnen

Wat? Aflevering van De Podcast Psycholoog

Waarom deze tip? “Van fobieën en paniek over dwanggedachten tot trauma’s, De Podcast Psycholoog bekijkt in elke aflevering hoe een psychologische stoornis mensen kan beïnvloeden. Daarnaast geeft de host concrete tips om die impact het leven niet te laten verstoren. De makers van de podcast creëerden ook de podcast Hoofdverhalen, waarin ze mensen aan het woord laten die zelf met zo’n stoornis worstelen. Wil je meer weten over hoe exposure (blootstelling) mensen met sociale angst kan helpen, dan is het boek Laat ze maar denken van Rob Faltin een goed startpunt.”

 

#Tip 5: Lieven Scheire

Wat? Zesde aflevering van het tweede seizoen van de VRT-serie Therapie

Waarom deze tip? “De serie Therapie toont niet alleen een ‘indiscrete kijk’ in de kamer van de therapeut, maar laat ook verschillende bekende Vlamingen aan het woord die inzicht geven in de therapie die ze zelf volgden. Zoals Lieven Scheire, die in deze aflevering getuigt over de impact van zijn angststoornis. Die begon als onwennigheid in een donkere cinemazaal, maar zorgde er uiteindelijk voor dat hij tien jaar lang geen trein durfde te nemen.”

Geïnspireerd door de tips van Dirk en Sara? Met deze vijf weetjes tonen ze je wat ze precies doen als cognitieve-gedragstherapeuten. Een gesprek over belangrijke levensfases, kwetsbare periodes en de mogelijkheden van virtual reality.