5 kijk-, lees- en luistertips tussen technologie en biologie
Dries Braeken is als R&D-manager bij imec verantwoordelijk voor het onderzoek naar ‘organs-on-chips’ (OoC’s). Met zijn kijk-, lees- en luistertips neemt hij ons mee door onderzoek van zijn collega’s over de hele wereld.
#Tip 1: Body parts on a chip
Wat? Een TED-talk (filmpje)
Waarom deze tip? “Hoe kunnen we nieuwe geneesmiddelen testen? En hoe zorgen we ervoor dat die resultaten ook echt relevant zijn voor het menselijk lichaam? Geraldine Hamilton, de President en Chief Scientific Officer van Emulate (Harvard University), legt in deze TED-talk uit hoe OoC’s ons een belangrijke tool kunnen geven om die tests efficiënter en sneller uit te voeren. En je ziet ook hoe zo’n OoC eruitziet.”
#Tip 2: A guide to the organ-on-a-chip
Wat? Wetenschappelijk artikel
Waarom deze tip? “Wie nog meer inzicht wil krijgen in wat een ‘organ-on-a-chip’ precies is, en wie ook wat technische taal aankan, vindt in dit artikel een diepgaande uitleg van het principe. De auteurs tonen onder andere voor welke soorten onderzoek we OoC’s kunnen inzetten, en welke implicaties dat heeft voor bijvoorbeeld de keuze van materialen en hoe we ze fabriceren. Wie dat alles liever voor zich ziet, kan ook terecht bij deze explainer video van Mic.”
#Tip 3: Stroom – David Eagleman
Wat? Non-fictieboek
Waarom deze tip? “Heb jij je ooit afgevraagd hoe onze hersenen precies in elkaar zitten? Waarom we ’s nachts dromen, bijvoorbeeld? En wat dat te maken heeft met de rotatie van de aarde? Professor David Eagleman, neurowetenschapper aan het Baylor College of Medicine in Houston (Texas), doet onderzoek naar onze hersenen. In dit boek gaat hij in op het aanpassingsvermogen van ons brein.”
#Tip 4: Preventing the Next Pandemic with Organ Chips
Wat? Een aflevering van de podcast The Scientist Speaks, door het Creative Services Team van het magazine The Scientist
Waarom deze tip? “Ziekteverwekkers glippen langs ons immuunsysteem en richten een ravage aan in ons lichaam. Als we grote pandemieën in de toekomst willen vermijden, moeten we begrijpen hoe ze dat doen. Deze episode laat Donald Ingber aan het woord, een Amerikaanse celbioloog en bio-ingenieur van Harvard, die organs-on-a-chip mee heeft uitgevonden. Hij vertelt onder andere hoe long-chips kunnen helpen om te achterhalen welke varianten van een virus resistent zijn tegen medicijnen.”
#Tip 5: Tegen het vergeten – Hoe de strijd tegen Alzheimer winnen? – Bart De Strooper
Wat? Een non-fictieboek
Waarom deze tip? “Met ons onderzoek zoeken we onder andere naar verklaringen en behandelingen voor alzheimer. Mijn collega, moleculair bioloog Bart De Strooper, doet aan de KU Leuven al ruim 25 jaar onderzoek naar medicatie tegen deze ziekte. In dit boek legt hij uit welke hordes we nog moeten nemen om alzheimer echt te verslaan.”
Geïnspireerd door Dries’ tips? In het wetenschapssprookje ontdek je wat hij precies doet als R&D-manager bij imec. Een verhaal over technologie, en hoe die een betere toekomst kan creëren.